2017 metų sezonas. Tarpinis finišas

Pasidalinkite

Šį savaitgalį 15 iš 23 komandų, runtyniaujančių dviejose aukščiausiose Lietuvos futbolo pakopose, oficialiai baigs 2017 metų sezoną (realiai “Pakruojis” jau baigė praėjusį sekmadienį). Dar dviem klubams sezonas prasitęs iki lapkričio 4 dienos, o stipriausias šešetukas vietas dalinsis visą lapkričio mėnesį.
A ir I lygoje paprastai būna keletas svarbių klausimų, į kuriuos tikimasi sulaukti atsakymo sezono metų. Futbolo gerbėjų laimei, šis sezonas susiklostė taip, kad bent jau į dalį pačių svarbiausių klausimų vis dar neturime atsakymo. Tai reiškia, kad bus smagu tiek šį savaitgalį, tiek (tikėkimės) lapkričio mėnesį.
I lygos klubai santykius aiškinsis pirmieji – šeštadienį 14 valandą prasideda visos paskutiniojo turo rungtynės. Jei prieš sezoną galima sakyti, jog įdomūs yra bent keturi klausimai (kas laimės tiesioginį kelialapį į A lygą, kas žais pereinamąsias, kam klius bronzos medaliai ir kas kris iš I lygos), tai į tris iš jų kol kas tikslaus atsakymo nėra. Intrigos neliko tik turnyrinės lentelės apačioje. Formaliai 2017 metų varžybų nuostatuose užfiksuota:

Jei LFF I lygos pirmenybėse dalyvauja 16 Komandų, keturios paskutines vietas užėmusios Komandos praranda teisę kitą sezoną žaisti LFF I lygos pirmenybėse ir iškrenta į LFF II lygą [81 straipsnis].

Kadangi šešioliktosios komandos iškart nebuvo, tai kelialapiai į II lygą atitenka paskutinėms trims komandoms. “Tauras”, “Žalgiris B” ir “Utenis B” šias pozicijas “užsitikrino” dar nesulaukę paskutinio turo. Aišku, tai nereiškia, jog šių komandų mes kitais metais neišvysime I lygoje. Paprastai I lygoje taikoma atvirų durų politika, kur pirmiausia klausiama, ar yra norinčių, o tada dažniausiai sakoma: užeikite visi. Pavyzdžiui, šiemet į lygą įsiprašė sezoną apskritai niekur nerungtyniavęs “Tauras”, o paskutinė šešioliktoji vieta taip ir liko neužimta.
Kur kas daugiau intrigos lentelės viršuje (žr. Lentelę).

Jau kurį laiką buvo aišku, kad lenktynėse dėl pirmosios vietos liko tik “Palanga” ir “Banga”. Abi komandos finišo tiesiojoje po kartą skaudžiai suklupo, taip išlaikydamos įtampą ir paskutinėms dviems 2017 metų I lygos valandoms. Dabar konkurentus skiria du taškai ir yra galimos trys baigtys. Jei “Palanga” namie įveiks “Trakus B”, tai galės jau šeštadienį švęsti pergalę I lygoje. “Banga” galėtų švęsti tik tokiu atveju, jei pati įveiktų “Utenį B”, o palangiškiai patirtų fiasko paskutinėje savo dvikovoje. Daugiau komplikacijų susiję su trečiuoju variantu. Jei “Palanga” pelnys tik tašką, o “Banga” – tris, tai “įsijungs” 11 varžybų nuostatų punktas:

Jeigu sužaidus paskutines atitinkamų LFF varžybų rungtynes, į jų nugalėtojos vardą pretenduoja dvi ar daugiau komandų, surinkusios vienodai taškų, skiriamos papildomos rungtynės <…> neutralioje aikštėje.

Įdomiausia, kad jau spalio 28 dieną numatytos pirmosios pereinamosios rungtynės su A lygos septintąja komanda. Tad aiškintis, kas keliauja tiesiai į A lygą, o kas laukia savo aikštėje “Stumbro”, greičiausiai tektų viduryje savaitės.
Kiek paprasčiau su bronzos medalių likimu. Jei komandos surinktų po lygiai taškų, tai lemtų papildomi rodikliai. Kadangi likę tik du pretendentai – “Vytis” ir “Dainava”, tai jau šiandien galime pasakyti, jog jei “Vytis” laimės rungtynes su “Nevėžiu”, tai jis ir dabinsis bronzos medaliais. Jei vilniečiams nepavyks pasiekti pergalės, tada jau reikės dairytis į Panevėžį, kur paskutiniąsias rungtynes žais “Dainava”. Surinkus po lygiai taškų pranašumą turėtų “Dainava”, nes tarpusavyje komandos pasidalijo po pergalę 2:1, o įmuštų ir praleistų įvarčių santykis (antrasis rodiklis) yra kur kas geresnis pas alytiškius.

A lygoje neatsakytų klausimų yra mažiau, tačiau atsakymo į svarbiausią klausimą – kas taps čempionu – gali tekti laukti iki lapkričio pabaigos.
Jau prieš kurį laiką tapo aišku, kad antrus metus iš eilės nelaimėliu, gaunančiu kelialapį į I lygą, tapo “Kauno Žalgiris”. Netikėtai anksti atsakyta ir į klausimą, kas lieka už šešetuko ribos ir spalio 28 bei lapkričio 4 dienomis išmėgins jėgas su I lygos antrąja komanda. Tokia “garbė” teko kitai Kauno komandai “Stumbrui”.
Kaip jau minėta, mažiau aiškumo turnyrinės lentelės viršuje (žr. Lentelę).

Kaip gerame filme, intriga apogėjų pasiekė paskutiniajame ketvirtojo rato ture. Po sekmadienį įvyksiančios “Sūduvos” ir “Žalgirio” dvikovos netgi gali pasikeisti čempionato lyderis. O tai reiškia ne tik tiesiog įgyta pranašumą turnyrinėje lentelėje, bet ir kur kas geresnes sąlygas penktajame rate. Dauguma ekspertų akcentuoja, kad tas, kuris bus pirmas po keturių ratų, bus ir aikštės šeimininku paskutiniame čempionato ture, kur vėl susigrums pirma ir antra komandos. Tačiau svarbi ir dar viena tvarkaraščio dėlionės detalė. Antroje vietoje likusiai komandai jau po trijų-keturių dienų tektų keliauti į Klaipėdą ir susikauti su “Atlantu”. Nors į prizines vietas nepretenduojantis trejetukas dažnai nurašomas kaip ne itin konkurencingas pirmoms trijoms komandoms, tačiau būtent “Atlantas” gali tapti ta nemalonia išimtimi. Savo klampioje aikštėje klaipėdiečiai gali pagadinti kraują ne vienam varžovui. Ką, beje, neseniai ir įrodė. “Žalgiris” Klaipėdoje prarado taškus, o “Sūduva” išplėšė pergalę tik besibaigiant rungtynėms. “Atlantas” gali suvaidinti tą vaidmenį, kurį 2013 metais suvaidino “Banga”, kai į nieką nepretendavusi komanda iš pradžių pristabdė “Žalgirį”, o paskutiniame ture “Atlantui” iš panosės nušvilpė papildomas rungtynes dėl aukso. Klaipėdiečiai gali būti ir didžioji “Trakų” viltis, kuriems savų pastangų gali nepakakti norint užkopti ant aukščiausios pakopos, bet su pagalba galima būtų ir ištirpdyti nuo lyderių skiriantį taškų deficitą.
Mūsų laukia įdomus sezono finišas.

I lygos turnyrinė lentelė paimta iš LFF reklamuojamo statistikos puslapio lietuvosfutbolas.lt, kuriame, beje ir deja, teisingos A lygos lentelės šią akimirką negausime (neįtrauktas Jonavos ir Sūduvos rezultatas), todėl pastaroji iš alyga.lt puslapio.


Pasidalinkite

Related posts

Leave a Comment