2022 metų A ir I lygos: skaičiai ir tendencijos

Pasidalinkite

Futbolo metus baigiame tradicine statistine A ir I lygų apžvalga.

Ką matėme aikštėse? Praėjusiais metais teigėme, kad mūsų lygos grįžo prie įprastinio ritmo. Šiemet ne tik važiavome įprastiniu ritmu, bet ir gerokai “paauginome” futbolininkų skaičius dvejose stipriausiose lygose. 10 komandų A lygoje ir 16 komandų I lygoje iš viso į aikštes išleido 725 futbolininkus. Tai didžiausias skaičius per tą laiką, kai tokią statistiką fiksuojame (žr. paveikslą).

Tradiciškai galima pasakyti, kad tai dar ne visi turimi rezervai. Net 71 lietuvis ir 2 legionieriai taip ir nežengė nei karto į aikštę, nors rungtynėms buvo registruoti.
Išaugo ne tik bendras futbolininkų skaičius, bet ir rungtyniavusių legionierių skaičius. 219 yra didžiausias A ir I lygoje rungtyniavusių legionierių skaičius per visą Lietuvos futbolo istorija (iki tol didžiausias skaičius legionierių buvo užfiksuotas 2017 metais – 208).

Koks buvo lietuvių indėlis į klubų pasiekimus? Nors legionierių skaičius buvo didesnis, jų įtaka padidėjo tik I lygoje, o A lygoje netgi sumažėjo (žr. paveikslą).

Jei praėjusiais metais A lygoje lietuviai aikštėje praleido 51,7 procentus viso žaidimo laiko, tai šiemet šis rodiklis ūgtelėjo 0,5 procento. Labiausiai legionierių invaziją į A lygą stabdė Šiauliai, per visą sezoną turėję du legionierius (po vieną skirtingose sezono stadijose).

I lygoje tarp kitų išsiskyrė BFA, visą sezoną išsivertę vien su vietiniais futbolininkais. Tik vieną legionierių turėjo Garliava, o visos dublerinės ekipos taip pat nepiktnaudžiavo turimais ištekliais (žr. paveikslą).

Bendras lietuvių praleisto laiko aikštėje I lygoje rodiklis (77,8 proc.) yra žemiausias per Lietuvos futbolo istoriją (iki tol žemiausias buvo 2017 metais – 78,5 proc.).
Kad legionierius nelygus legionieriui puikiai iliustruoja Dainavos ir Atmosferos pavyzdžiai. Jei legionieriais rėmęsi alytiškiai triumfavo I lygoje, tai mažeikiškių nuo kritimo iš lygos neišgelbėjo net solidesnis legionierių indėlis.

Ką prisiviliojo mūsų klubai? Rusijos karinė invazija Ukrainoje lėmė ir reikšmingus pokyčius A ir I lygose – didžiausias kiekis legionierių atvyko būtent iš Ukrainos. Be abejo, tam įtakos turėjo ir tai, jog registruojant ukrainiečius nereikėjo mokėti legionierių mokesčio (žr. paveikslą).

Tradiciškai gausios legionierių pajėgos atvyko iš Brazilijos, Nigerijos ir Japonijos. Mažiau populiarūs Lietuvoje iki tol buvo argentiniečiai. Tiesa, jų skaičių išaugino iš esmės vienintelis klubas. Jonava šiemet A lygoje suteikė progą debiutuoti net 7 argentiniečiams. Taip pat jonaviečių gretose buvo itin gausus ukrainiečių būrys – net 11 futbolininkų. Kitos komandos taip pat turėjo savo prioritetus – Banga pasikvietė 5 brazilus, Riteriai – 4 serbus, Džiugas – po 3 brazilus ir ukrainiečius, Hegelmann – po 3 brazilus ir nigeriečius, Sūduva – po 3 ukrainiečius ir serbus, Žalgiris – 3 kroatus, KŽalgiris – 3 nigeriečius. I lygoje išsiskyrė Neptūnas ir Dainva. Klaipėdiečių gretose buvo 5 ukrainiečiai, alytiškių – 5 nigeriečiai ir 4 ukrainiečiai.

Klubų sudėtys. Futbolininkų gausa visus A lygoje pranoko Jonava. Šis klubas lygoje leido pasireikšti beveik pusšimčiui futbolininkų ir gerokai pranoko kitus legionierių skaičiumi (žr. paveikslą).

A lygos duomenys patvirtina seną tiesą, kad norint pretenduoti į medalius, reikia turėti patyrusius futbolininkus. Visos keturios komandos, užėmusios 7-10 vietas, buvo jaunesnės už varžovus iš pirmojo šešetuko. Tiesa, jaunesniems Bangos ir Šiaulių futbolininkams jaunystė nesutrukdė aplenkti vyresnius Džiugo ir Jonavos atstovus. O Sūduvai vyresnė sudėtis nepadėjo laimėti nei medalių, nei vietos Konferencijų lygos kvalifikacijoje. Kaip ir kitose srityse, taip ir futbole būtinas balansas tarp jaunystės ir patirties.
Daug kalbama apie tai, kad mūsų futbolo viltis – augantis jaunimas. O kur geriausia vieta augti jaunimui, jei ne A lyga? Deja, ne visi klubai tą jaunimą augina. Šiame sezone klubai išsirikiavo nuo Kauno Žalgirio, kuriame 2 jaunuoliai iš viso sužaidė 118 minučių (0.33 proc. viso komandos laiko), iki Bangos, kur jaunimas tempė vos ne trečdalį (27.98 proc.) viso krūvio. Šiek tiek nuo gargždiškių atsiliko šiauliečiai (18.70 proc.), o kitų klubų indėlis gana kuklus.

Tradiciškai didesnį jaunimo pulką galima buvo pamatyti I lygoje (žr. lentelę).

Net vyriausia lygos ekipa Marijampolės City buvo gana jauna – tik 24,55 metų vidurkis. Tuo tarpu dublerinių ekipų, BFA ir Be1 NFA amžiaus vidurkis svyravo apie 19-20 metų.
Jei kalbėtume vien apie Lietuvos jaunimą, tai daugiausią šansų vietiniams jaunuoliams suteikė Žalgiris B, Banga B, Panevėžys B ir BFA.
Tradiciškai dublerinės ekipos išsiskyrė labai didele sudėties įvairove. Jei anksčiau rekordininkais buvo Riteriai B (2020 metais aikštėje 48 futbolininkai), tai prie jų prisijungė ir šiemet netgi pranoko šiauliečiai – aikštėje pasirodė 52 futbolininkai (o registruota rungtynėms buvo net 58).

Individualūs pasiekimai. Tradiciškai daugiausiai laiko aikštėje praleidžia vartininkai. A lygoje šiemet net du vartų sargai pasiekė maksimumą – A.Vitkauskas (Riteriai) ir D.Mikelionis (KŽalgiris) sužaidė visas 3240 minučių. Tarp legionierių ištvermingiausias buvo A.Zivanovic (Sūduva) su 2960 minučių. I lygoje visas rungtynes nuo pirmos iki paskutinės minutės (iš viso 2700) žaidė ukrainietis vartininkas A.Ahalarov (Minija), o prie maksimalaus laiko priartėjo ir du lietuviai – Marijampolės City vartininkas G.Zenkevičius ir Garliavai atstovavęs T.Rakašius. Abu buvo po kartą pakeisti besibaigiant rungtynėms (2697 minutės).
1982 metais gimęs A.Jankauskas tapo vyriausiu ir A lygos, ir I lygos futbolininku. Jauniausias A lygoje – Bangos gretose debiutavęs 2007 metais gimęs P.Kasperavičius. I lygoje Babrungas išleido dar jaunesnį futbolininką – 11 minučių sužaidęs O.Grauslys gimė 2008 metais. Tarp legionierių tokių didelių amžiaus skirtumų nebuvo. A lygoje vyriausias – 1987 metais gimęs A.Zivanovic (Sūduva), o jauniausias – Jonavos vartų sargas A.Fastov (2003 metai). I lygoje vyriausias buvo 1988 metais gimęs V.S.Hess (Babrungas), o jauniausio “titulą” išlaikė Vokietijos pilietybę turintis ir dalį sezono Riteriuose B žaidęs A.J.Homuth (2006).

Kažką praleidome ar nepastebėjome? Kažką supratome neteisingai? Laukiame komentarų, pastabų ir įspūdžių Mano Futbolas facebook puslapyje.


Pasidalinkite

Related posts