MF kronika: 2015 metų balandis

Pasidalinkite

AgeltonaBalandžio mėnesį apie Lietuvos futbolą buvo kalbama tiek daug, kad tikriausiai populiarumu jis nusileido tik Vilnių papuošusioms sakuroms. Kronikoje – tik svarbiausi, įdomiausi ir keisčiausi nutikimai.

Tobulumui ribų nėra. Būtent taip nusprendė Seimas, pasiuntęs Baudžiamojo kodekso pakeitimo projektą, kuriame numatyta sugriežtinti atsakomybę už manipuliavimą sporto varžybų rezultatais, dar tobulinti. Pasirodo, kad nuo 2013 metų, kai pataisa įregistruota, iki šiol ji nesugebėjo “pribręsti” iki tokios būklės, kad patenkintų itin aukštus standartus nustačiusius Seimo narius. Gal Seimui ir kitose srityse reiktų kilstelėti tą standartų kartelę?

Trenerių paradas. Ką tik baigėsi tik ketvirtas metų mėnuo, o “Kruojai” per tą laiką jau vadovavo keturi treneriai. Iš pradžių vyriausiuoju treneriu buvo kroatų specialistas Miroslavas Buljanas, su kuriuo sutartis tai buvo, tai nebuvo pasirašyta, vėliau paslaptingai atsirado ir ne mažiau paslaptingai dingo (pakruojiečiai linkę nutylėti tą istoriją) portugalas Rui Capela, galiausiai balandžio 7 dieną buvo paskelbta apie sutartį su dar vienu portugalu – Divaldo Alvesu. Kaip visada, pereinamuosiuose laikotarpiuose ir oficialiuose dokumentuose vyriausiojo trenerio postas buvo patikėtas Aidui Dambrauskui.
Po keistųjų balandžio 28 dienos rungtynių su “Sūduva”, paskutinę balandžio dieną “Kruoja” nušalino nuo pareigų ir D.Alvesą. Tad Aidui Dambrauskui vėl tenka perimti vairą į savo rankas. Visgi niekas nepasakys, ar ties tuo trenerių paradas ir baigsis, nes “Kruoja” šį sezoną praktiškai neprognozuojama.

Audra stiklinėje. Kaip ir prognozavau, dvikova “A.Pogrebnojus vs Lietuvos futbolo rinktinė (ar Lietuvos futbolo federacija)” buvo tik kelių dienų triukšmelis, nesukėlęs ir jau nesukelsiantis jokių rimtesnių pasekmių. Tiesiog visi, kas norėjo savo 15 minučių šlovės, gavo tribūną tose interneto svetainėse, kurioms futbolas n-ioliktoje vietoje, o tada viskas grįžo į įprastas vėžes, kai “šuo loja, o karavanas eina”.

Viešųjų ryšių “genijai”. Alytaus “Dainavai” lėtai grimztant į dugną jos vietą sumanė užimti Alytaus “Auska”. Apie tai signalizavo ir pasirinkta pagrindinė mintis, kurią klubo atstovai nuolat kartojo“Auska” ir yra ta vėliava, kuri visuomet vienijo, o ne skyrė Alytaus futbolo bendruomenę” – bei namų aprangos spalvų derinys – geltona ir raudona. T.y., ne “Auskos”, o 1975 metais Lietuvos čempionais tapusios “Dainavos”.
Tik kiaulę pakišo “Dainava”, kuri nenugrimzdo į patį dugną be gyvybės ženklų, o ėmė ir su verslininkų bei “Dzūkų tankų” pagalba apsistojo II lygoje. “Dzūkų tankai” ta proga išreiškė ir savo poziciją, kuri “Auskai” taip pat nelabai patiko, bet … jei kažkas nepatinka, tai galima pakarpyti ir pateikti savaip. Tad ir atsirado toks šedevras kaip nuotraukoje (viršutinis vaizdas – “Auskos” paskelbtas, o žemiau matote visą “Dzūkų tankų” sumanymą) bei jį lydintis komentaras: “rungtynes papuošė gausiai susirinkę žiūrovai, taip pat „Dzūkų tankai“, ant stadiono tvoros pakabinę linkėjimą „Vienas miestas – viena komanda“.
kronikos150501Prie “Auskos” viešųjų ryšių “perlų” galima būtų priskirti ir komandos prieš sezoną darytą bendrą nuotrauką, kurios centre – buvusi Alytaus miesto savivaldybės vadovybė su liūdnai pagarsėjusiu eks-meru Jonu Krasnicku priešakyje. Ir tai klubas padarė po to, kai visa Lietuva buvo girdėjusi J.Krasnicko požiūrį į Lietuvą, o Alytaus miesto rinkėjai jau buvo pasiuntę merą namų link.

Kai nesiseka, tai nesiseka. Ypatingai daug dėmesio šiais metais sulaukia “Kruoja”. Pirmiausia pakruojiškiams nepavyko renkantis trenerį, vėliau LFF atsisakė patvirtinti investuotojų iš Honkongo atėjimą, o prieš pat sezono pradžią neregistravo trijų futbolininkų. Visgi viena iš paskutinių naujienų pranoksta visas ankstesnes – pasirodo Pakruojo klubo vadai dar sugebėjo pakibti ir ant sukčių kabliuko bei perleisti jiems 240 tūkstančių eurų. Aišku, šis įvykis tik dar sykį patvirtina, kad mūsų futbolo klubų finansinė situacija tikrai graudi, jei po pernykščių “Bangos” ir “Dainavos” fiasko kyla mintis bendrauti su elektroniniais laiškais pasiūlymus teikiančiais bevardžiais “investuotojais”.

Netikę mokytojai? Balandžio 16 dieną Pakruojyje “Kruojos” futbolininkai išklausė LFF sąžiningo žaidimo pareigūno Gerchardas Dunausko seminaro-paskaitos apie pavojus ir grėsmes dabartiniame sporte, susipažino su FIFA ir UEFA institucijų taikoma metodika. Tikriausiai ne itin įtikinamai LFF atstovas kalbėjo, nes jau balandžio 28 dieną “Kruoja” sužaidė įtarimą sukėlusias rungtynes, o balandžio 29 dieną LFF paskelbė apie pradėtą tyrimą. Beje, balandžio 28 dieną analogišką seminarą-paskaitą išklausė Kauno “Stumbras”. Gal šįsyk G.Dunauskui pasiseks geriau.

Mėnesio citata:

Reikia nusiimti kepurę prieš „Trakus“, nes jie tą puikiai išnaudojo.

Atrodytų niekuo neypatinga citata, jei jos nebūtų pasakęs “treneris su kepure” G.Jarmalavičius. Tikriausiai sunkiai kas nors gali prisiminti epizodą, kur būtų matęs dabartinį “Klaipėdos granito” trenerį be kepurės. Beje, sakydamas tą frazę, treneris kepurės taip pat nenusiėmė.

Va toks buvo tas mūsų futbolo balandis.


Pasidalinkite

Related posts