2016 metų I lyga

Pasidalinkite

Bandysiu pakartoti praėjusių metų sėkmę – prieš sezoną prognozuoti, kaip gali atrodyti 2016 metų I lyga.
Kaip ir prieš pernykštį sezoną, taip ir dabar suskirstysiu komandas į tris grupes, kurias sąlyginai įvardykime kaip potencialius lyderius (t.y., tuos, kurie turėtų varžytis dėl prizinių vietų ir galiausiai jas išsidalinti), vidutiniokus (t.y., tuos, kurie gali mesti iššūkį lyderiams, tačiau neturi tokių pajėgumų, kad juos išstumtų iš pirmų trijų vietų, ir gali būti tiek ketvirti, tiek dešimti) ir potencialius autsaiderius (t.y., tuos, iš kurių sezono metu ir bus atrinktos iš lygos krentančios ekipos).

KAS JUODU ANT BALTO
I lygoje šiemet grumsis 16 ekipų, kurios pretenduos ne tik į taures ir medalių komplektus, bet ir į tiesioginį kelialapį į A lygą bei į galimybę išstumti iš A lygos septintąją ekipą. Jei pirmose dviejose pozicijose nebus dublerių ekipų, kurių šiemet lygoje yra trys, tai viskas bus paprasta ir aišku. Jei įsiterps dublerinės ekipos, tai jos kelią į A lygą bei teisę į pereinamąsias rungtynes užleis kitiems klubams.
Tai, ko šiemet bandys išvengti visos I lygos ekipos, yra trys paskutinės vietos. Jas užėmę klubai turėtų keliauti į II lygą.
Tradiciškai reikia pasakyti pastabą: viskas, kas čia užrašyta, yra užfiksuota 2016 metų vasario 11 dieną patvirtintuose LFF varžybų nuostatuose. Jei LFF sezono eigoje nuspręs tvarką keisti (kaip jau yra buvę ankstesniais metais), visa atsakomybė teks pačiai LFF.

KAS ŠAKĖM ANT VANDENS
Potencialūs lyderiai. Minint tuos, kurie yra realiausi pretendentai į aukščiausias pozicijas, vėl reikia pradėti nuo ŠILO. Tiesa, pernykštė prognozė pasitvirtino tik iš dalies – Kazlų Rūdos ekipa liko greta prizininkų trejeto, nors buvo subūrusi itin pajėgią sudėtį. Šiemet Šilas papildomai užsiaugino raumenų – į vartus stojo buvęs “Atlanto” vartininkas M.Malinauskas, iškart į startinę sudėtį pretenduoja visas pulkas “Sūduvos” auklėtinių – P.Kiselevskis, A.Brokas, V.Bagdanavičius, taip pat Marijampolėje žaidęs baltarusis I.Tsyvilko, jo tautietis I.Trachynski (“Utenis”) ir pastaruoju metu “Kruojos” marškinėlius vilkėjęs A.Skroblas. Pridėkime tai, ką Šilas išlaikė iš praėjusių metų (R.Beniušis, E.Grigaitis, A.Urbšys ir kt.), ir turėsime komandą, kuri galėtų varžytis A lygoje. Tiesa, vienoje vietoje pokyčių neįvyko – Šilas ir vėl ketina visą pirmąjį ratą keliauti po Lietuvą, o tik antrajame sugrįžti į Kazlų Rūdą.
Vargu, ar Šilo labai išsigąs bent ketvertas kitų ekipų. Pernai beveik be pasirengimo į I lygos pirmenybes įšokę BANGA ir PANEVĖŽYS šį sezoną pasitiko geresnėmis nuotaikomis. Tiek Banga, tiek Panevėžys, turės didesnio susižaidimo ir tarpusavio supratimo pranašumą, ypač pirmoje sezono pusėje, nes tiek vieni, tiek kiti išsaugojo praėjusių metų pagrindą. Be to, abiem klubams pavyko sustiprinti ir taip neprastas sudėtis. Gargždiškiai šiemet galės kur kas drąsiau remtis atsarginių suoleliu, o tiesiai į pagrindinę sudėtį keliaus patyrę M.Galdikas ir G.Žukauskas. Panevėžiečiams pavyko susigrąžinti po kitus klubus klajojusius Ž.Banį ir T.Markevičių, kur kas labiau užgrūdintas yra ir perspektyvus Panevėžio jaunimas.
Pernai Atlanto globota PALANGA šiemet jau vien savo jėgomis bandys šturmuoti I lygos viršūnę. Tai, kaip palangiškiai būrė komandą, byloja apie nemenkas jų ambicijas. Atlante taip ir neatsiskleidę S.Urbys ir A.Jurgelevičius, iš žlugusio Klaipėdos Granito atėję T.Norbutas ir D.Lukošius, praėjusiais metais pasiblaškę D.Navikas ir E.Žarskis, patyrę ir visko matę K.Ivaškevičius ir M.Bagužis bei su Tauru ne vieną sezoną vargus vargęs M.Lukashevich sudaro pakankamai įspūdingą kompaniją. Aišku, pradžioje gali pristigti susižaidimo, tačiau įsibėgėjus sezonui Palanga bus sunkiai įkandamas riešutas.
Penketuką pagrindinių pretendentų reiktų užbaigti ŽALGIRIU B. Jei žiūrėtume vien į I lygai deklaruotą sudėtį, tai galėtume sakyti, kad jaunieji žalgiriečiai nebus lygiaverčiai varžovai prieš tai išvardytoms ekipoms. Tačiau tikėtina, kad I lygoje dar ne kartą išvysime ir šiuo metu į pagrindinę Žalgirio sudėtį įtrauktus praėjusio sezono “bekų” lyderius ir vieną kitą į A lygą neprasiveržiantį “pagyvenusį” žalgirietį. Toks užnugaris iškart keičia Žalgirio B statusą.
Vidutiniokai. Būsiu įžūlus ir paprieštarausiu patyrusiems futbolo vilkams. Tiek V.Liušbšys, tiek V.Žutautas tarp pretendentų į prizininkus minėjo dar du klubus – VYTĮ ir DAINAVĄ. Taip, šitos ekipos pajėgios, jos gali nugalėti bet kurį iš potencialių lyderių, bet ilgesnėje distancijoje, mano nuomone, neatlaikys konkurencijos. Vilniečiai gali pasigirti garsiais vardais, tačiau kai kuriems iš garsių vardų turėtojų jau toli gražu ne dvidešimt penki. T.Gražiūnui netrukus bus 38, A.Veikučiui – 37, o N.Radžiui šiemet “stuktels” 40. O jų pagalbininkai aikštėje, išskyrus G.Vičių ir R.Radavičių, iki šiol nežibėjo žaisdami net ir I lygoje. Alytiškiai taip pat gali pasigirti keliais A lygos patirties turinčiais lyderiais (L.Savastas, R.Solomin, M.Strauka), tačiau dauguma likusių vargu ar viso sezono metu galės prilygti pirmojo penketuko komandų nariams.
NEVĖŽIS, DŽIUGAS ir KRAŽANTĖ turėtų prasibrauti į dešimtuką arba likti iškart už jo ribos. Be abejo, kiekvienas iš šių klubų karts nuo karto gali “pasigauti” ir stipresnes sudėtis turintį varžovą (pavyzdžiui, Nevėžiui pernai pavyko dukart nubausti Bangą, nors sezono finiše komandas (be Bangai skirtos nuobaudos) skyrė 14 taškų), tačiau tai ir viskas.
Kaip ir pernai, sunku nuspėti TRAKŲ B pajėgumą. Trakiškiai ramiai atsisveikino su dalimi praėjusiais metais I lygoje dubleriams atstovavusių žaidėjų, tačiau tuo pat metu papildė savo gretas tokiais futbolininkais, kurie A lygoje daugiau laiko leis ant suolo. Tai automatiškai reiškia, kad I lygoje galime išvysti pakankamai nenuspėjamus Trakus B.
Potencialūs autsaideriai. Penki pretendentai į tris “degančias” vietas – HEGELMANN LITAUEN, ŠILUTĖ, LOKOMOTYVAS, KAUNAS ir MINIJA. Beveik tokia seka ir galėtume išrikiuoti juos pagal galimybę nelikti turnyrinės lentelės dugne.
Kretingiškiai komandą subūrė per dvi savaites. Nieko keisto, kad tai padaryti sekėsi tikrai ne stebuklingai. Vienintelės žaistos draugiškos rungtynės (bent jau apie jas skelbta) yra aiškus signalas apie pretenzijas antrus metus iš eilės kristi iš I lygos.
Ne geriausius laikus išgyvena Kaunas. Pernai anksti pradėję pasirengimą sezonui, šiemet kauniečiai startavo vieni paskutiniųjų. Sudėtyje daug girdėtų vardų, tačiau tik dėl to, kad tiems žmonėms teko vilkėti Tauro ir Dainavos marškinėlius ne pačiais šlovingiausiais tų klubų laikais.
Šilutė ir Lokomotyvas tokiame kontekste atrodo labai stabilūs, tačiau kitiems judant į priekį toks stabilumas darosi pavojingas.
Sudėtingiausio I lygos pavadinimo komandai šioje kompanijoje turėtų kilti mažiausiai problemų, nes į jaunų žaidėjų pulką visada bus galimybė įmesti patyrusių vedlių. Tikriausiai toks vaidmuo numatomas ir dabar sudėtyje esančiam A.Kšanavičiui.

Va tokios prognozės. Jau nuo šio vakaro galėsime stebėti, kaip klubai pateisina prognozes. Jei prognozės nepasiteisins, be abejo, bus kalti tik klubai, o ne nevykęs prognozuotojas.
Susitiksim stadionuose.


Pasidalinkite

Related posts