2015 metų geriausieji

Pasidalinkite

europa_150710Tradiciškai baigiantis lapkričiui Lietuvoje renkami geriausieji futbolininkai. Pratęsiu tai, ką dariau praėjusiais metais – pateiksiu savo trejetukus kiekvienoje iš kategorijų su trumpu komentaru, kodėl toks mano pasirinkimas.
Kai kurie statistiniai rodikliai, kuriuos miniu tekste, gali dar pasikeisti, nes šiandien žaidžiamas paskutinis A lygos turas.

Geriausias 2015 metų Lietuvos futbolininkas
1. Lukas SPALVIS (Aalborg BK, Danija). Nepaisant to, kad kartais elgiasi tarsi siaubingai įsižeidęs paauglys, L.Spalvis šiuo metu yra ryškiausiai spindintis Lietuvos futbolininkas. Ir spindintis aikštėje (kad ir ne pačios galingiausios Europos lygos), o ne ant suolo.
2. Fedor ČERNYCH (Jagiellonia Białystok, Lenkija). Vienas iš retų pavyzdžių, kai Lietuvos futbolininkas nepražuvo Lenkijos aukščiausioje lygoje. Puikiai žaidęs Lenčnos Gornik F.Černych patraukė pajėgesnės ekipos dėmesį ir joje taip pat nėra statistas. Verta pažymėti ir tai, kad F.Černych šiame cikle buvo vienas iš Lietuvos rinktinės lyderių, vienintelis žaidęs visose dvikovose.
3. Vytautas ANDRIUŠKEVIČIUS (SC Cambuur, Olandija). Į trečiąją poziciją būtų galima įrašyti ne vieną Lietuvos futbolininką. Deja, bet šiemet įsimintinai žaidusių buvo nedaug. V.Andriuškevičius nedidelį pranašumą įgyja dėl stabilumo. Net ir po traumų futbolininkas nuolat grįždavo į Olandijos vidutiniokų starto sudėtį.

Geriausias 2015 metų “SMSCredit.lt A lygos” futbolininkas
1. Jurij MAMAEV. Legionierius iš Rusijos šiemet buvo pati svarbiausia “Trakų” figūra aikštėje. Vidutiniškai beveik po vieną rezultatyvų perdavimą per rungtynes atiduodantis futbolininkas prisidėjo daugiau nei prie trečdalio (36 procentai) visų komandos pelnytų įvarčių.
2. Andro ŠVRLJUGA. Tikriausiai stabiliausias ir patikimiausias čempionų žaidėjas. Netikėtai rezultatyvumu (7 įvarčiai) “Žalgiryje” nusileidęs tik puolimo grandies futbolininkams.
3. Tomas RADZINEVIČIUS. “Sūduvos” veterano įtaka ekipos rezultatams buvo dar didesnė nei J.Mamaev “Trakams”. 28 įvarčiai ir 12 rezultatyvių perdavimų – tai net 55 procentai to, ką marijampoliečiai iš viso sugebėjo sukurti (72 “tikri” įvarčiai).

Perspektyviausias 2015 metų Lietuvoje žaidžiantis jaunas futbolininkas
Pastaba: Kaip ir praėjusiais metais, rinkimų organizatoriai nustatė labai plačias amžiaus ribas – gimę 1994 metais ir jaunesni. Visgi reiktų manyti, kad dvidešimt vienerių metų futbolininkai jau turėtų būti ne tiek perspektyvūs, kiek realizuojantys savo gebėjimus aukštesnio lygio čempionate (pavyzdžiui, D.Šemberas, E.Jankauskas, T.Danilevičius, o ir tas pats L.Spalvis tokio amžiaus jau žaidė užsienio aukščiausiose lygose). Tad šiame sąraše pamatysite tik tuos, kurie gimę 1996 metais ir jaunesni.

1. Edvinas GERTMONAS (Atlantas ir Stade Rennais FC, Prancūzija). Galbūt Lietuvoje praleista sezono dalis ir nebuvo E.Gertmonui pati įspūdingiausia, tačiau šiai akimirkai tai yra tikriausiai perspektyviausias Lietuvos futbolininkas. Žinant, kad būtent lietuvių vartininkai paprastai nepražūva ir užsienio lygose, tikėtina, kad nepražus ir devyniolikmetis E.Gertmonas.
2. Daniel ROMANOVSKIJ (Žalgiris). Devyniolikmetis kol kas retokai pasirodydavo čempionų gretose ir didžiąją sezono dalį žibėjo I lygoje. Visgi ir tarp vyresnių kolegų D.Romanovkij neprapuldavo. Tikriausiai tik keista jaunimo rinktinės vyriausiojo trenerio futbolo filosofija neleido šiam jaunam futbolininkui žibėti ir Lietuvos U-21 rinktinėje.
3. Dovydas VIRKŠAS (Atlantas ir AS Saint-Étienne, Prancūzija). Kaip praėjusiais metais į kandidatų sąrašą buvo “pamirštas” įrašyti E.Gertmonas, taip šiemet iš rinkimų organizatorių akiračio iškrito D.Virkšas, nors 1997 metais gimęs futbolininkas 2015 metais devynis kartus atstovavo Atlantui ir tris kartus Palangai. Šiuo metu AS Saint-Étienne jaunimo komandai atstovaujantis klaipėdietis tikrai turi daugiau perspektyvų tapti geru futbolininku nei daugybė už jį trim metais vyresnių A lygos žaidėjų.

Geriausias 2015 metų Lietuvos pirmenybių treneris
1. Valdas URBONAS (Trakai). Tai, kad prieš sezoną dalį pagrindinės sudėties futbolininkų praradę Trakai be didelių vargų įsitvirtino antroje vietoje ir dar sugebėjo šiek tiek pagąsdinti Žalgirį, visų pirma yra trenerio nuopelnas.
Šioje vietoje trenerių trejetuką ir užbaigsiu, nes kai kuriuos kitus trenerius gal ir būtų galima paminėti, bet jie neatrodė tiek ryškūs arba komandos rezultatai nebuvo tiek stabilūs, kad juos reiktų išskirti iš 3-4 kolegų.


Pasidalinkite

Related posts

One Thought to “2015 metų geriausieji”

  1. Tai Spalvį rusai nupirko ar nenupirko dar?

Comments are closed.