Misija “Europa-2015”. Pabaiga

Pasidalinkite

Sakoma, kad viščiukus skaičiuojame rudenį. Kai kalbame apie Lietuvos futbolo klubus euroturnyruose, tai nereikia rudens laukti – jau liepos mėnesį braukiame brūkšnį ir skaičiuojame pasiekimus.

Lietuva Europoje 2015 metais. Du Lietuvos atstovai antrajame Čempionų lygos ir Europos lygos atrankos etape ne itin papildė mūsų taupyklę (pirmo etapo rezultatai – ČIA). Bendras suvestinė: dešimt rungtynių, dvi pergalės, dvejos lygiosios ir šeši pralaimėjimai.

Malmö FF (Švedija) – Vilniaus Žalgiris 0:0 ir 1:0
Apollon Limassol (Kipras) – Trakų Trakai 4:0 ir 0:0

Jei vertintume vien pagal varžovų vardus, istoriją ir Švedijos bei Kipro klubų reitingus, tai tiek Žalgiris, tiek Trakai padarė tiek, kiek galima buvo tikėtis (o gal netgi daugiau, nei buvo galima tikėtis). Tačiau vertinant pagal tai, kokius varžovus matėme aikšteje, tai galima sakyti, kad Žalgiris galbūt galėjo nuveikti ir daugiau. Bet “kas būtų, jeigu būtų” yra menka paguoda.
Jei Atlantui ir Kruojai praėjusį kartą jau parašiau “blogai”, tai Žalgirio pasirodymą įvertinsiu “patenkinamai”. Vien už indėlį į bendrą reitingą. Trakų debiutą Europoje reiktų vertinti “labai gerai”, nes trakiškiai maksimaliai įvykdė savo misiją pirmajame etape ir dar sugebėjo papildyti Lietuvos reitingą antrajame etape.

Reitingai. Šiandien jau galima pasakyti, kad ir 2017-2018 metų sezonui (o jame klubai bus skirstomi pagal šio sezono rezultatus) išlaikėmę tą patį – vis dar išvengėme gėdos būti tarp aštuonių silpniausių. Nors 2015-2016 metų turnyrai vyksta toliau, tačiau 2016 metų reitingo apatinė dalis jau nepasikeis, nes visos šalys nuo 41 iki 54 jau nebeturi savo atstovų. Liūdniau, kai žiūrime į tolimesnę perspektyvą. Kitais metais startuosime su tokiu kraičiu, kuris mus iškart nustums į 48 vietą ir kažkokiu tai būdu reiks įveikti tą atotrūkį nuo artimiausių kaimynų.
reitingai_150724Pastaba. 2017 metų reitingas – keturių sezonų taškai, prie kurių dar pliusuosis pasirodymas 2016-2017 metų turnyre. Makedonai dar turi viena atstovą (Skopjės Rabotnicki) šiemetinėje Europos lygoje, tad ir reitingas gali keistis.

0,250 taškų atotrūkis nuo estų reiškia, kad, norint juos pavyti, mūsų klubams reikės iškovoti viena pergale (arba dvejomis lygiosiomis) daugiau nei iškovos estai. Žinant, kad estų čempionas ir kitais metais startuos nuo pirmojo Čempionų lygos atrankos etapo (t.y., turės galimybę pasivaržyti su teoriškai silpnesniu klubu), ši užduotis tampa dar sunkesne.
Ir čia dar ne pabaiga. Dabar net tris sezonus iš eilės mes prarasime po 1 ir daugiau reitingo taškų, o pastaruoju metu rinkdavome tik 0,5 ir 0,75.

Kitas sezonas. Vis menkstantis Lietuvos reitingas tiesiogiai daro įtaką ir klubų startinėms pozicijoms. Kiekvienas klubas “džiaugiasi” 20 procentų šalies reitingo, o prie jo pridedami klubo pasiekimai per penkerius metus. Pavyzdžiui, už dalyvavimą Čempionų lygos antrajame kvalifikaciniame etape gauni 1 tašką, o Europos lygos – 0,5 taško (tie, kas iškrito pirmame etape – 0,25).
2016-2017 metų sezone didžiausią reitingą tarp Lietuvos klubų turės Panevėžio Ekranas – 5,175. Tiesa, net jei daugkartinis Lietuvos čempionas būtų gyvas ir sveikas, vis vien negalėtų džiaugtis tuo reitingu, nes yra dviem sezonams pašalintas iš UEFA turnyrų.
Žalgirio sąskaitoje – 4,925 taškų. Europos lygoje su tokiu reitingu galėtum būti tarp skirstytų (arba stipriųjų) pirmojo etapo ekipų, tačiau Čempionų lygos antrajame etape – tik silpnųjų pusėje (šiemet, norint būti “stipriu”, reikėjo turėti ne mažiau kaip 5,575).
Toliau rikiuojasi Sūduva (2,175), Atlantas (1,675), Trakai, Kruoja, Banga ir Tauras (visų po 1,425). Šiek tiek didesnį nei šalies reitingą dar turi Šiauliai (1,175), o visiems kitiems tektų tenkintis penktadaliu Lietuvos taškų (0,925). Šio sezono Europos lygos atrankos pirmajame etape mažiausias stipriųjų pusės reitingas buvo 3,450, tad kas iš lietuvių bepatektų į Europos lygos atranką, bus tarp silpnųjų.

Summa summarum. Lietuvos futbolo klubai yra papuolę į užburtą ratą. Reitingas toks menkas, kad burtais renkami varžovai tarp stipraus ir stipresnio (su minimaliomis galimybėmis gauti ką nors iš Farerų salų ar Liuksemburgo), o gavus tą varžovą – menkos galimybės įmesti kokį tašką į bendrą taupyklę arba keliaujant į kitą etapą pasididinti paties klubo reitingą. Proveržis įmanomas arba išaugus klubų biudžetams (praktiškai – neįmanoma misija), arba atsiradus dviems trims nuolatiniams euroturnyrų dalyviams, kurie per 3-4 metus galėtų sukaupti taškus vien už dalyvavimą ir galiausiai atsirastų tarp tų stipriųjų pirmojo Europos lygos atrankos etapo dalyvių.


Pasidalinkite

Related posts

One Thought to “Misija “Europa-2015”. Pabaiga”

  1. Marijus

    labai geras postas, užskaitau. situacija kažkiek gąsdinanti 🙂

Comments are closed.