Europinės viltys

Pasidalinkite

Kiekvienų metų birželio pabaigoje laukiame Čempionų lygos ir Europos lygos atrankos burtų, tikėdamiesi fortūnos šypsnio, o vėliau keikiamės, kad turime tik tokį nedidelį reitingą ir vis atsiduriame neskirstytų klubų pusėje.
Iš esmės čia galime kaltinti tik save. Šalies koeficientas mažas (mažiausias per keletą pastarųjų metų), visų pirma, dėl to, kad klubai ne tik anksti iškrenta, bet ir nerenka įskaitinių taškų – t.y., nėra nei pergalių, nei lygiųjų (pavyzdžiui, pernai taškus į bendrą taupyklę įdėjo tik Atlantas ir Banga). Antra bėda – menkas klubų stabilumas. Pavyzdžiui, didžiausią reitingą turintis Ekranas apskritai išnyko iš Lietuvos futbolo žemėlapio, aukštą reitingą turėjusi Sūduva jau antri metai iš eilės nepatenka į europinius turnyrus ir greitai turės tokį pat kuklų reitingą, kaip ir kiti Lietuvos klubai.
Susiklosčius tokioms aplinkybėms belieka džiaugtis, kad kartais tinkamai krenta burtai ir mūsų komandos, netgi būdamos silpnesniųjų pusėje, susitinka su ne pačiais pajėgiausiais varžovais. Pavyzdžiui, šiemet naujoko sėkmė neaplenkė Trakų. Nuo jų ir pradėsime trumpą apžvalgą, kas atiteko Lietuvos klubams ir kokios jų galimybės žengti toliau.


Trakų Trakai – HB Tórshavn (Farerų salos)

Tiesa pasakius, Trakams teko toks varžovas, kad Lietuvos futbolo gerbėjai turės teisę piktintis, jei trakiškiai neiškovos dviejų pergalių ir neįdės maksimalaus taškų skaičiaus į bendrą Lietuvos taupyklę. Taip, Farerų salų klubas formaliai yra kur kas daugiau dalyvavimo europiniuose turnyruose patirties sukaupęs klubas, tačiau ta patirtis gana vienpusiška – pralaimėjimas po pralaimėjimo, karts nuo karto pasiekiant lygiąsias ar netikėtą pergalę (pavyzdžiui, 2010 metais prieš Zalcburgo Red Bull). Nežiūrint labai tolimon praeitin, tai tik pernai Farerų salų ekipai pavyko įveikti vieną etapą. Ir tik todėl, kad dalyvavo Čempionų lygos pirmajame atrankos etape ir susigrūmė su tokio tipo turnyrų debiutantais iš Gibraltaro. Antrajame etape serbų Partizan gražino “žvejus” į realybę – 1:3 ir 0:3.
Nekokius prisiminimus HB Tórshavn turi ir iš susitikimų su Lietuvos ekipomis. 2003-2004 ir 2005-2006 metų Čempionų lygos pirmuosiuose etapuose Farerų salų atstovams teko kovoti su FBK Kaunu. Bendra suvestinė – keturios kauniečių pergalės įspūdingu įvarčių santykiu – 13:3. Jei dar į bendras Farerų salų ir Lietuvos klubų akistatas įskaičiuojame Ekrano susidūrimą su kita Toršauno ekipa (B36), tai kol kas santykis 6:0 mūsų naudai. Būtų gražu, jei Trakai pratęstų šią pergalių tradiciją.
Beje, Trakų sėkmė pirmame etape galėtų ilgiau išlaikyti intrigą A lygoje, nes trakiškiai gautų papildomą maišą pinigų iš UEFA, o tai reikštų dar vieną kitą pajėgų futbolininką sudėtyje rudeninėms lenktynėms su Žalgiriu.

Prognozė: 95 procentų tikimybė, kad kitame etape bus Trakai.


Pakruojo Kruoja – Jagiellonia Białystok (Lenkija)

Nuo Kruojos sėkmė šiemet tikrai nusisukusi – burtai mestelėjo sunkiai įveikiamą varžovą. Tikėtina, kad bus pratęsta liūdnoji Lietuvos ir Lenkijos klubų akistatų istorija, kurioje tik vienintelis šviesos spindulėlis – Žalgirio pergalė prieš Poznanės Lech. Tiesa, dar buvo nebeegzistuojančios Vėtros pergalė nebeegzistuojančiame turnyre prieš Varšuvos Legia.
Jagiellonia nėra dažnas eurotaurių dalyvis – susitikimas su Kruoja bus tik trečiasis bandymas. Pirmieji du (2010 ir 2011 metais) baigėsi nesėkmėmis, tačiau ir varžovai nebuvo patys silpniausi.
Bialystoko klubas sužaidė puikų sezoną Lenkijos aukščiausioje lygoje – ilgą laiką buvo vienu iš pretendentų į čempionų titulą, o galiausiai finišavo trečioje vietoje. Komandos pagrindą sudaro jauni lenkų futbolininkai, kartu žaidžiantys ne vieną sezoną.
Vienintelė Kruojos viltis – neseniai pasibaigęs 2014-2015 metų Lenkijos čempionatas ir dar neprasidėjęs naujasis. Tikėtina, kad varžovas bus ne pačios geriausios formos.

Prognozė: 5 procentų tikimybė, kad kitame etape bus Kruoja.


Klaipėdos Atlantas – PFC Beroe Stara Zagora (Bulgarija)

Klaipėdiečiams teko bene paslaptingiausias varžovas. Paprastai turnyrinės lentelės viduryje ar net antroje pusėje finišuojantis PFC Beroe 2014-2015 metų sezoną pabaigė antroje pozicijoje, į priekį praleidęs tik pastarųjų metų Bulgarijos futbolo flagmaną Razgrado PFC Ludogorets. Galima sakyti, kad Stara Zagora klubas puikiai pasinaudojo ne itin gera kai kurių Sofijos klubų finansine padėtimi, įspūdingu finišu iš penktosios vietos pakilęs į antrąją.
Tiesa, būsimasis Atlanto varžovas turėjo kuo pasigirti ir iki tol – 2010 ir 2013 metais Stara Zagora klubas laimėjo Bulgarijos taurę. Būtent šie laimėjimai leido PFC Beroe startuoti Europos lygos atrankoje. Abu bandymai buvo nesėkmingi – 2010 metais bulgarus eliminavo Vienos SK Rapid, o 2013 metais – Tel Avivo Hapoel.
Atlantui tam tikrą pranašumą galėtų suteikti nesutampantys Lietuvos ir Bulgarijos čempionatai. 2014-2015 metų Bulgarijos čempionatas baigėsi gegužės 31 dieną, o naujasis sezonas startuos tik liepos antroje pusėje.
Bulgarų klubas turi keletą įdomių legionierių, tarp kurių labiausiai patyręs yra 33 metų saugas Elias Alves da Silva, prieš keletą metų žaidęs įvairiuose Portugalijos klubuose. Vokietijos jaunimo rinktinėse yra žaidęs 25 metų Savio Nsereko, kurio karjera per keletą metų nukeliavo nuo anglų West Ham United ir italų Fioretina iki bulgarų vidutiniokų klubo. Panašia trajektorija keliauja ir 27 metų prancūzas Salim Kerkar – nuo škotų Rangers ir anglų Charlton Athletic iki Bulgarijos čempionato. Stara Zagora klubo sudėtyje esantys bulgarai dideliais pasiekimais negali pasigirti (yra tokių, kurie epizodiškai žaidė nacionalinėje ir jaunimo rinktinėse). Beje, PFC Beroe pastarąjį sezoną praleido ir buvęs Lietuvos rinktinės narys Valdemar Borovskij.
Galima sakyti, kad Atlanto rezultatai priklausys ne tiek nuo varžovo, kiek nuo pačių klaipėdiečių. Jei uostamiesčio ekipai pavyktų per kelias dienas užkamšyti akivaizdžias spragas gynyboje bei pritraukti kuriančių vidurio saugų (o tokie žingsniai daromi), tada atsirastų šansas mesti iššūkį bulgarų klubui.

Prognozė: 40 procentų tikimybė, kad kitame etape bus Atlantas.


Malmö FF (Švedija) – Vilniaus Žalgiris

Vėliausiai kovas Europoje pradės Čempionų lygos atrankoje dalyvaujantis Vilniaus Žalgiris. Panašiai kaip ir praėjusiame sezone, fortūna nusprendė Žalgiriui nepagelbėti – teks susigrumti su vienu iš stipresnių iš potencialių šešių varžovų. Iš tikrųjų netgi galima lyginti Malmö FF su praėjusiais metais kelią į kitą etapą užtvėrusiu Zagrebo Dinamo. Abu klubai nėra dideliais laimėjimais Europoje galinčios pasigirti ekipos, tačiau po keletą etapų įveikia nuolat, o karts nuo karto žaidžia ir grupių etapuose. Švedų klubui tai padaryti yra pavykę dukart. 2011-2012 sezone jie žaidė Europos lygos grupių etape (po to, kai Čempionų lygos play-off etape nusileido jau minėtam Dinamo), o 2014-2015 metų sezone Malmö FF prasibrovė ir į Čempionų lygos grupių etapą, pakeliui eliminuodami latvių Ventspils, čekų Sparta ir Žalgiriui pažįstamą austrų Red Bull. Tiesa, pačioje grupėje Švedijos čempionai nesublizgėjo (3 taškai ir ketvirtoji vieta), tačiau ir varžovai teko ne iš lengvųjų – Turino Juventus ir Madrido Atletico.
Švedijoje Malmö FF dvejus metus neturėjo sau lygių. Praėjusiais metais netgi sugebėjo neužleisti niekam pirmosios pozicijos nuo pirmo iki paskutinio turo. Šiemet būsimiesiems Žalgirio varžovams sekasi ne taip gerai. Gegužės pabaigoje trumpam į duobę patekusi Malmö FF pralaimėjo du susitikimus ir nukrito į ketvirtają vietą bei šiuo metu atsilieka net septyniais taškais nuo IFK Göteborg.
Beje, tai, kad mūsų ir Švedijos čempionatai vyksta vienu ritmu, galima vertinti kaip rimtą trūkumą, nes gali būti, jog Malmö FF bus formos pike. Tiesa, šiuo metu Švedijos aukščiausioje lygoje yra pertrauka, tačiau Malmö FF yra numačiusi dvejas draugiškas rungtynes, o iki akistatos su Žalgiriu sužais dar ir du čempionato susitikimus.
Švedų klubo sudėtyje yra ne vienas esamas ar buvęs įvairių rinktinių narys. Pastaruoju metu į Švedijos rinktinę kviečiami Robin Olsen ir Anton Tinnerholm. Taip pat sudėtyje yra Norvegijos rinktinėje žaidžiantis Magnus Wolff Eikrem bei Peru rinktinės gynėjas Yoshimar Yotún.
Vilčių Žalgiriui suteikia pernykštė Malmö FF ir latvių Ventspils dvikova, kai mūsų kaimynams pavyko pasiekti nulines lygiąsias Švedijoje, o kelialapį į kitą etapą Malmö FF garantavo tik minimali pergalė Ventspilyje.

Prognozė: 30 procentų tikimybė, kad kitame etape bus Žalgiris.


Tikėkimės, kad šįkart apsiriksiu į priešingą pusę nei praėjusiais metais. Tada daugiausiai šansų keliauti toliau daviau Ekranui, tačiau panevėžiečiai iškrito greitai ir skausmingai (dviem pralaimėjimais). Šiemet būtų puiku, jei kažkuris iš klubų, kurių tikimybę keliauti toliau vertinu kaip mažesnę nei 50 procentų, nustebintų tiek mus, tiek varžovus. O svarbiausia, kad kuo daugiau taškų įdėtų į bendrą Lietuvos reitingą. Beje, tai viena iš priežasčių, kodėl Sūduvos, Bangos, Šiaulių ar kurio kito futbolo klubo gerbėjams reiktų linkėti sėkmės vietinio fronto varžovų komandoms. Gal kitąmet būtent jūsų klubas žengs į Europą ir kiekvienas reitingo taškas bus aukso vertės.


Pasidalinkite

Related posts

Leave a Comment