2015 metų I lyga

Pasidalinkite

banga2006Šeštadienį ir sekmadienį į aikštes žengs antrosios pagal pajėgumą Lietuvos futbolo lygos dalyviai. Aplinkybės susiklostė taip, kad gargždiškiai (t.y., ir aš) kartu su “Banga” laiko mašina grąžinami į 2006 metus, kai paskutinį kartą I lygoje dalyvavo 18 komandų, o kartu su savarankiškais klubais varžėsi ir A lygos dublerių ekipos (nuotrauka kaip tik iš tų 2006 metų, užfiksavo Jurgita).
Čia pateikiamą bandymą nuspėti įvairių komandų galimybes reiktų vertinti ne daugiau nei būrimą iš kavos tirščių. Jei jau su A lygos komandų sudėtimis ir pajėgumo vertinimu prieš sezoną kildavo problemos, tai ką kalbėti apie I lygą.
Tiesa, reikia pastebėti, kad pati I lyga, lyginant su 2006 metais (ar net 2008 metais, kai “Banga” čia žaidė paskutinį kartą), pajudėjo į priekį. Dabar bent jau LFF stengiasi supažindinti su naujokais (buvo pristatytos “Auska”, “Kražantė”, “Džiugas”), o dalį I lygos rungtynių transliuos futbolo.tv. Prieš pat sezoną sulaukėme ir dar vienos naujienos – I lyga turės savo atskirą interneto puslapį.

KAS POPIERIUOSE UŽRAŠYTA
Ilgas kelias. Grįžtama prie 2006 metų formato (18 komandų, du ratai), tad tai vėl bus ilgas sezonas, kuriame kiekviena komanda sužais po 34 rungtynes.
Šiek tiek painiavos. Po pertraukos I lygoje vėl varžysis dublerių ir susijusios ekipos. Pastarosios yra savarankiški juridiniai vienetai – klubai, kurie sudarė bendradarbiavimo sutartį su konkrečiu A lygos klubu. Varžybų nuostatuose LFF įrašė punktą, kad tokių (dublerinių ir susijusių) ekipų turėtų būti ne daugiau kaip keturios, tačiau atrodo, kad jų bus penkios. “Žalgiris B”, “Kruoja-2” ir “Trakai-2” yra dublerių ekipos, “Palanga” prieš kurį laiką sudarė sutartį su “Atlantu”, o penktuoju turėtų būti “Minija”, kuri užsiminė apie sutartį su “Klaipėdos granitu”.
Tokio tipo komandų dalyvavimas sukels šiokią tokią sumaištį. Varžybų nuostatuose nustatyta, kad iki 21 metų amžiaus (gimusių 1994 metais ir jaunesnių) žaidėjų judėjimas tarp “motininės” komandos ir dublerių/susijusios komandos praktiškai neribojamas. Be to, sudaryta galimybė be amžiaus apribojimų leisti į aikštę dar 3 žaidėjus ir vartininką. Tad teoriškai įmanomas variantas, kad per kurią nors A lygos pertrauką vietoje “Palangos” išvystume beveik visą “Atlanto” sudėtį (klaipėdiečių sudėtyje gausu 1994 metais ir vėliau gimusių futbolininkų).
Paskutinis svarbus momentas – visos išvardytos ekipos nepretenduoja į A lygą, nes tokia teisė apribota Varžybų nuostatuose.
Legionieriai. Po pernykščio eksperimento su vieninteliu legionieriumi aikštėje LFF nusprendė, kad verta kvotą padidinti iki 3. Tiesa, ši žinia kai kurių klubų neįtakojo, nes jie į sudėtį įtraukė vien lietuvius.

KAS SAPNUOSE PAMATYTA
Potencialūs lyderiai. Taip įvardysime tuos, kurie turėtų aktyviausiai kovoti tiek dėl nugalėtojų taurės, tiek dėl prizinių vietų.
Kalbant apie tuos, kurie pretenduos į aukščiausias pozicijas, pirmiausia verta paminėti ŠILĄ. Šiemet taurės pusfinalyje žaisianti Kazlų Rūdos ekipa viena pirmųjų pradėjo pasiruošimą sezonui. Be to, ne tik išlaikė iš esmės visus pagrindinius žaidėjus, bet ir pasikvietė dar praėjusiame sezone A lygoje žaidusius E.Grigaitį, R.Stankevičių ir R.Simanavičių. Tiesa, “Šilo” laukia vienas labai sunkus išbandymas – pirmąsias 17 rungtynių jiems teks žaisti išvykose.
Iššūkį Kazlų Rūdos ekipai gali mesti dar bent penkios ekipos (seka nereiškia, kad joms prognozuojama tokia vieta turnyrinėje lentelėje). ŽALGIRIS B du sezonus nuosekliai kilo aukštyn, o dabar jau turėtų pradėti skinti ilgo bendro darbo vaisius. Plius, vilniečiai galės pasinaudoti ir pagrindinės komandos ištekliais. Savo gretas sustiprino LIETAVA, kuri iš kaimyninių Kėdainių pasikvietė vartininką L.Vertelį, patyrusį M.Bezykornovą (tapusį žaidžiančiu treneriu), susigrąžino praktikos A lygoje (“Bangoje”) gavusį B.Spietinį. Po klajonių svetur sugrįžo ir Jonavos puolimo talentas L.Stonkus. Įspūdingų vardų neturintis KAUNAS varžovus gali nustebinti susižaidimu. Beveik aštuonias savaites trukęs pasiruošimas sezonui gali tapti rimtu kauniečių koziriu pirmoje sezono pusėje. Ypač, kai dalis varžovų aktyviai judėti pradėjo tik vasario pabaigoje ar kovo pradžioje. Būtent trumpas pasiruošimas gali kišti koją BANGAI, kuri ne tik pabėgo iš bankroto pinklių, bet ir sugebėjo mobilizuoti beveik visus geriausius Gargždų futbolininkus. Gali būti, kad gargždiškiai turės bene daugiausiai “šviežios” A lygos patirties turinčių futbolininkų (K.Urbaitis, A.Staponka, M.Gudauskas, A.Butkus, A.Ivanauskas, S.Urbys), tačiau nėra aišku, ar ta patirtis kompensuos kontrolinių rungtynių stygių. Sunkiai praėjusį sezoną judėjusi PALANGA šiemet pasirinko kitą kelią. Gana anksti buvo susitarta su “Atlantu” ir išnaudotos kitų ekipų silpnosios vietos – palangiškiai išlaikė M.Kurą ir priviliojo kitą “Bangos” atstovą M.Bitiną, pasikvietė būrį pernykščių “Šilutės” futbolininkų, iš kurių verta paminėti G.Jušką ir S.Jušką. Komandos vairas patikėtas patyrusiam futbolininkui, bet debiutuojančiam treneriui V.Trakiui.
Viduriukas. Taip sąlyginai galima būtų įvardyti septynias ekipas, kurios gali išstumti iš pirmojo šešeto kai kurias anksčiau paminėtas komandas, tačiau vargu, ar joms užtektų kvapo varžytis dėl prizinių vietų.
Anksti pasiruošimą pradėjęs DŽIUGAS sudėtį stiprino iš esmės taip pat tik II lygoje žaidusiais futbolininkais – pasikvietė keletą kaimyninio Plungės “Babrungo” žaidėjų, “Minijoje” žaidusį L.Anderson. Kiek solidesnį patirties bagažą turi tik epizodiškai “Ekrano” vartus gynęs E.Alexandrow-Ridley ir keliose Lietuvos bei Lenkijos ekipose žaidęs E.Marozas. Nustebinti varžovus gali ŠILUTĖ, prarastus lyderius bandanti pakeisti desantu iš Tauragės (M.Lėkis, L.Trakšelis, S.Babilius, M.Kižys, M.Lukashevich ir kt.). NEVĖŽIS prarado keletą svarbių žaidėjų, bet juos bandys kompensuoti tokiais legionieriais kaip A.Dos Santos bei A lygos patirties turinčiais panevėžiečiais G.Kulbiu ir T.Markevičiumi. Paslaptingu lieka vienas praėjusio sezono lyderių MRU. Vilniečiai susidūrė su finansinėmis problemomis, tad ne tik atsisakė pretenzijų dalyvauti A lygoje, bet ir prarado nemažai praėjusio sezono lyderių. Nustebino MRU tik tuo, kad sudėtyje yra Lietuvos futbolo mėgėjams pažįstamas, bet senokai aikštėje matytas S.Tatiefang, prieš keletą sezonų džiuginęs “Bangos” gerbėjus. Draugiškų rungtynių rezultatai optimizmo taip pat neįkvepia, tad sunku tikėtis, kad sostinės ekipa galėtų pakilti iki pirmojo šešetuko. Karts nuo karto lyderiams padus pakutenti gali MINIJA. Pačių kretingiškių sudėtis nėra įspūdinga, tačiau jei kai kuriose rungtynėse bus sulaukta desanto iš “Klaipėdos granito”, tai varžovams gali kilti rimtų problemų.
Kiek sunkiau įvertinti dviejų I lygos naujokų pajėgumus. AUSKA nemenka dalimi gali priminti praėjusio sezono pirmos pusės “Dainavą”. Tiesa, jaunimas bus vyresnis vieneriais metais, o rimta paspirtimi jiems bus keli patyrę alytiškiai, pastaruoju metu atstovavę kitiems klubams. Tuo tarpu PANEVĖŽYS remsis miesto jaunimu (gimę 1997 metais ir jaunesni) ir keliais daugiau patirties sukaupusiais futbolininkais: P.Lukšiu, A.Meškiniu, A.Riboku, E.Stankevičiumi (“Baltija”). Iš esmės nuo patyrusių futbolininkų priklausys, kiek naujos ekipos rezultatai bus stabilūs.
Potencialūs autsaideriai ir “nežinomieji”. Paskutinei grupei priskirtini tie, kurie greičiausiai liks už dešimtuko ribų.
Jau praėjusiais metais stebuklų nerodę TAURAS ir LOKOMOTYVAS vargu, ar kuo nors nustebins šiais metais. Nebent greta aikštės puikų spektaklį surengtų po pertraukos į Tauragę grįžęs italas treneris G.Scanu, kuriam teks vadovauti labai jaunai tauragiškių kariaunai – daugumai žaidėjų 18-19 metų. Radviliškio ekipa apskritai susikoncentravusi į salės futbolo čempionatą, tad gali būti, kad žengs į didesnes erdves be ypatingesnio pasirengimo. Mįsle lieka KRAŽANTĖS gebėjimai. Penktąją vietą II lygos Vakarų zonoje užėmę Kelmės atstovai pasikvietė keletą ir kiek platesniam futbolo gerbėjų ratui girdėtų žaidėjų (A.Renusas, A.Juchno, A.Juozapaitis), tačiau abejotina, ar to pakaks planuojamai kovai dėl vietos dešimtuke.
Sunkiausia atsakyti, kokias I lygoje matysime KRUOJOS-2 ir TRAKŲ-2 ekipas. Nei vieni, nei kiti negali pasigirti pajėgių žaidėjų pertekliumi. Be to, abiejų A lygos komandų žaidėjai, skirtingai nei jau minėto “Atlanto”, nėra jaunuoliai, tad geriausiu atveju I lygoje matysime tik po tris aikštės žaidėjus ir atsarginį vartininką. Tiek “Kruojos”, tiek “Trakų” jaunimo komandos (1997-1998 metų gimimo) rungtyniauja tik trečiojoje jaunių futbolo pakopoje, tad taip pat neturėtų būti rimta paspirtis dublerių ekipoms.

Norintiems pasitikrinti savo jėgas, spėjant kaip klostysis I lygos pirmenybės, siūlau išbandyti BANGA-TOTO.

O kaip viskas susidėlios iš tikrųjų, pamatysime po septynių mėnesių. Susitiksime stadionuose.


Pasidalinkite

Related posts

One Thought to “2015 metų I lyga”

  1. […] jei norite erdvesnio žvilgsnio apie I lygą – skaitykite po žiemos miego pabudusio Remio pasvarstymus. Remis greičiausiai pabudo dėl to, kad pabudo ir Gargždų „Banga“. Pirmas atgimusios ir […]

Leave a Comment