Finišo tiesioji: medalių dalybos

Pasidalinkite

Visiškai prie finišo priartėjo A lygos čempionatas. Nors jau žinome atsakymus į du svarbiausius klausimus: “kas čempionai” ir “kas užims paskutinę vietą”, liko dar neatsakyta į klausimą, kam ir kokios spalvos medaliai atiteks. Kaip visada, tai ne tik medalių, bet ir kelialapių į eurotaures dalybos.
Likus keturiems turams kovą dėl medalių tęsia keturios komandos (žr. lentelę).

2. KRUOJA 61
3. TRAKAI 56
4. ATLANTAS 53
5. SŪDUVA 53

Visoms joms liko po du susitikimus namuose ir po dvi išvykas. Kadangi varžovai ne vienodo pajėgumo (žr. lentelę, ryškiau pažymėti tiesioginiai konkurentai kovoje dėl medalių), tai galutinė rikiuotė gali iš esmės pasikeisti.

KRUOJA Žalgiris (N) Sūduva (S) Trakai (N) Atlantas (S)
TRAKAI Atlantas (S) Ekranas (N) Kruoja (S) Dainava (N)
ATLANTAS Trakai (N) Šiauliai (S) Ekranas (S) Kruoja (N)
SŪDUVA Ekranas (S) Kruoja (N) Dainava (S) Granitas (N)

 

Kruojos finišas atrodo sunkiausias, nes pakruojiškiai net tik susitiks su visais konkurentais, bet ir išbandys jėgas su čempionų titulą užsitikrinusiu Žalgiriu. Tad visiškos nesėkmės atveju (pralaimi visus susitikimus, o varžovai renka bent po 9 taškus) Kruoja rizikuoja netgi likti penktoje vietoje. Visgi Kruoja turi ir tam tikrų privalumų. Penkių taškų pranašumas leidžia Pakruojo ekipai rinktis “šuns ant šieno” taktiką – t.y., nei sau, nei kitiems. Ketverios lygiosios garantuotų mažiausiai bronzą. Be to, Kruoja turi teigiamą tarpusavio susitikimų balansą su Sūduva ir Atlantu ir bent jau įvarčių pranašumą prieš Trakus (jei manysim, kad ir paskutinė tarpusavio dvikova baigsis lygiosiomis). T.y., praktiškai bet kokia kompozicija, kai dvi ar daugiau komandų surenka po lygiai taškų, į aukštesnę poziciją iškeltų Pakruojo ekipą. Tai, kad Žalgiris jau tapo čempionais ir susitikimas vyks Pakruojyje, leidžia Kruojai ir šiame susitikime tikėtis teigiamo rezultato (mažiausiai 0:0, kaip kad antrajame rate).
Trakų situacija, žvelgiant iš šios dienos pozicijų, atrodo sunkiausia. Paskutiniai trys turai leidžia teigti, kad trakiškiai yra pakankamai gilioje duobėje (0 taškų, įvarčiai – 2:9). Tam įtakos tikriausiai turi ir trumpas (pajėgumo prasme) Trakų atsarginių suolelis, kai dalies formą praradusių futbolininkų tiesiog nėra kuo pakeisti. Be to, trakiškių situaciją komplikuoja ir tai, kad su pagrindiniais konkurentais teks susidurti jų teritorijoje. Tad nepaisant to, kad trakiškiai šiuo metu turi trijų taškų pranašumą prieš persekiotojus, jiems išsilaikyti trejetuke turėtų būti sunkiausia. Vienintelis vilties spindulys, kad esant kai kurioms kombinacijoms trakiškiai turėtų tarpusavio susitikimų pranašumą (pvz., jei vietas dalytųsi Trakai ir Atlantas arba prie jų dar prisijungtų Sūduva).
Atlantas gali pasigirti tuo, kad sezono finišą pasiekia įgyjęs gerą tempą. Po pralaimėjimo Kruojai rugsėjo 16 dieną klaipėdiečiai pasiekė keturias pergales ir kartą sužaidė lygiosiomis. Jei Atlantui pavyks artimiausiame susitikme palaužti Trakus, galima tikėtis, jog būtent uostamiesčio ekipa taps vienu iš prizininkų. Ypač, kai Atlantas pernai įrodė, kad gali sėkmingai finišuoti (išskyrus pačias paskutines rungtynes).
Sūduvai teko sąlyginai lengviausi varžovai, tačiau marijampoliečių situacija sunkiausia. Realiai nuo pačios Sūduvos šiuo metu menkai kas priklauso. Net pasiekus visas keturias pergales galima likti tik su viltimi kitais metais žaisti Europoje (kaip ketvirtą vietą užėmusiai komandai). Marijampolės ekipa turi palankų tarpusavio susitikimų balansą su Trakais, tačiau jei į vietų dalybas įsijungtų ir Kruoja arba Atlantas, Sūduvos situacija iškart pablogėtų.
X faktoriumi medalių dalyboje gali tapti Ekranas. Panevėžio ekipai teks išbandyti jėgas net su trim pretendentais. Trečiajame rate daugkartiniams čempionams pavyko du iš trijų varžovų nuskriausti – lygiosios su Sūduva ir pergalė prieš Trakus.
Y faktoriumi gali tapti vyksiantys Taurės turnyro ketvirtifinalio atsakomieji susitikimai. Didžiausią tikimybę nukentėti turi Sūduva. Kadangi marijampoliečiai turi vilčių eliminuoti iš turnyro Žalgirį, tai lapkričio 5 dieną į aikštę tikrai leis pačią pajėgiausią sudėtį, o tai gali turėti tiesioginės įtakos lapkričio 8 dienos dvikovai su Kruoja. Ir galima kalbėti ne tik apie fizinį nuovargį, bet ir apie žaidėjų praradimus dėl kortelių ir traumų. Kiek lengvesnė Atlanto situacija. Susikrautas keturių įvarčių pranašumas prieš Granitą leis K.Sarsanijai kiek paeksperimentuoti sudėtimi, tad poveikis lygos rungtynėms tikriausiai bus minimalus. Kaip žinome, Trakai ir Kruoja jau baigė dalyvavimą Taurės turnyre, tad dabar gali visas jėgas skirti tik lenktynėms.
Z faktorius – pertrauka dėl vyksiančių rinktinės rungtynių. Trakams ir Sūduvai teks ilsėtis 12 dienų, Atlantui – 13, o Kruojai – net 14. Tad paskutiniuose dviejuose turuose gali būti įvairiausių nutikimų.

Ir pabaigai – prognozė: 2. Kruoja; 3. Atlantas; 4. Sūduva; 5. Trakai.


Pasidalinkite

Related posts

Leave a Comment