Svetimuose stadionuose: Esbjerg

Pasidalinkite

Šią vasarą, vykdant šventą kiekvienos vaiką turinčios šeimos misiją – kelionę į Legolendą, pasitaikė proga apsilankyti šio sezono Danijos futbolo čempionato starte Esbjergo mieste. Savotiškas proginis groundhopping’as.
Bilietai. Kadangi ankstesniais metais Esbjergo rungtynėse retai apsilankydavo maksimalus žiūrovų skaičius, tai nusprendėme šiek tiek surizikuoti ir nepirkti bilieto iš anksto. Rizika buvo minimali – eilutė prie kasų buvo labai kukli. Iš viso į Danijos čempionato pirmąsias rungtynes su Randers susirinko kiek daugiau nei 7 tūkstančiai žiūrovų. Bilieto kaina vienam suaugusiam – 110 kronų (apie 52 litai).
Arena. Blue Water arena (sūnus tą pavadinimą suvokė labai tiesiogiai: Eisim į vandens areną?), kurioje žaidžia Esbjerg fB – dar 1955 metais atidarytas stadionas, tačiau po kelių rekonstrukcijų atrodo labai šviežiai. Danijos čempionate jame telpa 18 tūkstančių žiūrovų, tarptautinėse rungtynėse – apie 12 tūkstančių (tiek yra sėdimų vietų).
Kas nustebino. Nustebino stadiono apsaugos požiūris į saugumą. Jei Švedijoje (bent jau tose rungtynėse, kuriose teko būti) apsauga rimtai papurto ir neleidžia įsinešti nieko potencialiai pavojingo, tai Esbjerge matyt nebūtų įleidę nebent su beisbolo lazda rankoje.
Dar vienas nustebinęs dalykas buvo šokėjos futbolo rungtynėse. Ir, beje, nustebino ne tik pats faktas, jog jos ten buvo, bet ir jų gebėjimai. Teatleidžia man tie, kurie tas merginas moko, bet Lietuvoje kažkur trečioje ar ketvirtoje krepšinio lygoje damos viską daro darniau ir gražiau.
Kas nenustebino. Kadangi jau anksčiau buvo tekę apsilankyti Danijos čempionato rungtynėse, tai pats Danijos futbolo lygis nenustebino. Taip, žaidėjų meistriškumas aukštesnis, sprendimų priėmimo bei kamuolio judėjimo greitis didesnis nei Lietuvoje, bet skirtumas futbolo aikštėje nėra toks įspūdingas, koks yra vertinant infrastruktūrą bei pačio renginio organizavimą. Eilinei Danijos savivaldybei priklausantis stadionas yra aukštesnės kategorijos ir gerokai talpesnis nei tas, kuriame žaidžia mūsų nacionalinė rinktinė. Ir beje, Blue Water arena netgi nėra solidžiausias Danijos stadionas. Tiek Parken, tiek Brondby stadionai yra didesni, o dar keletas yra panašaus lygio kaip ir Esbjergo stadionas.
Lažybininkai. Yra populiarus posakis apie Lietuvos futbolą kaip lažybų lygą, bet danai šioje vietoje mus gerokai perspjauna. Apie 30 minutę stadione buvo pranešta, o švieslentėje ir parodyta, kokie yra koeficientai už konkrečią rungtynių baigtį.
Rungtynės. Esbjerg ekipa didžiąją rungtynių dalį turėjo akivaizdų pranašumą prieš varžovus, paleido vėjais porą šimtaprocentinių progų, o galiausiai praleido įvartį ir po to tik galva daužė į sieną, kol galiausiai pralaimėjo 0:1. Galima sakyti, kad mačiau sau “įprastas rungtynes” – visose užsienio šalyse žiūrėtose dvikovose šeimininkai arba nepešdavo visiškai nieko, arba pasiekdavo tik lygiąsias. Gal kada bandydamas prastumti žiemą be futbolo papasakosiu ir ankstesnes pramoginio groundhopping’o patirtis.

Žemiau – Jurgitos užfiksuoti vaizdai.


Pasidalinkite

Related posts