Taurės varžybų paradoksai

Pasidalinkite

Lietuviško futbolo paradoksai: dar lapkričio mėnesį dauguma verkė, kad į Taurės pusfinalį pateko čempionai ir trys silpni klubai, o šiandien matome, kad dėl Taurės kaunasi trys lygos lyderiai ir vienas vidutiniokas. Deja, tai ne Taurės varžybų pliusas, o didelis minusas.
Iš esmės šis tekstas – tai vieno senesnio įrašo tęsinys. Beveik lygiai prieš dvejus metus rašiau, kad Taurės varžybų skėlimas į dvi dalis (kai prasideda vieno sezono pabaigoje, o pabaigiama – kito sezono pradžioje) iš esmės žlugdo pačią taurės idėją. Pusfinalio etapą pasiekia viena komanda, o pačius pusfinalio susitikimus žaidžia jau visiškai kita. Tai puikiai matyti pažvelgus į 2013-2014 metų Taurės pusfinalio pirmųjų rungtynių dalyvių sąrašus. Žemiau pateikiu visų keturių komandų pirmosiose rungtynėse registruotų 18 žaidėjų sąrašus (rusva spalva pažymėti ir 2013 metais klube rungtyniavę futbolininkai, mėlyna – naujokai; greta kai kurių naujokų nurodomi klubai, kuriems jie atstovavo šių Taurės varžybų ankstesniuose etapuose).
taure140409
Tik “Žalgiris” išlaikė daugiau mažiau atpažįstamą veidą, jei vertintume pagal tai, kokie žaidėjai atstovavo klubui 2013 metais ir kokie pradėjo 2014 metų sezoną. Iš 18 balandžio 8 dienos rungtynėse galėjusių pasirodyti aikštėje futbolininkų 11 būtent su “Žalgiriu” ir pateko į pusfinalį. Tiesa, startinėje sudėtyje jų buvo tik 7. “Banga” ir “Trakai” išlaikė po 7 žaidėjus. Visgi jei žiūrėtume, kas išbėgo į aikštę nuo pirmųjų minučių, vaizdas kiek pakinta – “Bangos” marškinėlius vilkėjo keturi, o “Trakų” – tik du futbolininkai. Tiek pat praėjusį sezoną klubo gretose buvusių žaidėjų į aikštę išleido “Klaipėdos granitas”, tačiau pas juos ant suolo liko tik vienas su uostamiesčio ekipa į pusfinalį patekęs futbolininkas. Aišku, galima pajuokauti, kad apskritai “Klaipėdos granito” gretose buvo daugiau futbolininkų, turėjusių teisę žaisti būtent šiame pusfinalyje – R.Borusas ir T.Chargeishvili 2013 metų pabaigoje padėjo į šį etapą patekti “Bangai”. Taip pat “teisėti” pusfinalio dalyviai buvo J.Moroz (pateko su “Trakais”) ir R.Simanavičius (“Žalgiris”) “Klaipėdos granito” gretose bei P.Krasnovskis (“Žalgiris”) “Trakų” sudėtyje. Tradiciškai galėjome pamatyti ne vieną futbolininką, kuris iš Taurės varžybų jau buvo iškritęs. Kitose šalyse tokia situacija būtų tiesiog neįsivaizduojama, tačiau Lietuvoje tai jau tapo norma.
Ir pabaigai dar viena LFF “įgriuva”. Ar žinote, kiek užsieniečių gali būti vienu metu aikštėje per Taurės rungtynes? Nors ir visi 11 (arba 22, jei abi komandas skaičiuosime), nes varžybų nuostatuose nėra numatyta jokių apribojimų Taurės varžyboms. Garsiajame 76 straipsnyje nustatyti apribojimai A lygai ir Dublerių pirmenybėms (6 užsieniečiai aikštėje vienu metu) ir I lygai (vienas aikštėje) bei pažymėta, kad II lygoje ir žemesnėse jokių ribojimų nėra. Aišku, pusfinalyje dalyvaujančių komandų trenerių vietoje nerizikuočiau išleisti daugiau nei 6, nes visi puikiai žinome LFF Drausmės komiteto interpretacijos gebėjimus. Surastų ir tai, kas neparašyta.

Pasidalinkite

Related posts

Leave a Comment