Ar LFF Drausmės komitetas žino, ką daro?

Pasidalinkite

Pavadinime užduotas klausimas, galima sakyti, yra retorinis, nes atsakymas į jį jau seniai yra aiškus. Ne vieną kartą yra minėtas LFF Drausmės komiteto (toliau – DK) nesugebėjimas suskaičiuoti iki 4 ar 6 (geltonų kortelių skaičius, už kurį skiriama diskvalifikacija), gautų įspėjimų skaičiaus “pametimas” žaidėjui pakeitus viduryje sezono komandą ir pan. Šįkart DK “sudrebino” Lietuvos futbolą, nuspręsdamas, kad Taurės aštuntfinalio rungtynės tarp Kėdainių “Nevėžio” ir Alytaus “Dainavos” turi būti peržaistos.
Anot DK, rungtynes laimėjusi “Dainava” padarė pažeidimą – išleido į aikštę dublerių pirmenybėse galiojančią diskvalifikaciją turėjusį P.Gavėną (diskvalifikacija užfiksuota DK 2013 metų spalio 1 d. protokole Nr. 34). Tikriausiai ne vienas dirbantis lietuviškame futbole nustebo: negi diskvalifikacija dublerių pirmenybių rungtynėse galioja ir Taurės turnyre. DK pasakė, kad taip. O dabar pažiūrėkime į galimas interpretacijas ir į Lietuvoje iki šiol taikytą (galima sakyti ir toliau taikomą) praktiką.
 
Interpretacijos
Sprendimą, ar “Dainava” padarė pažeidimą, lemia tai, kaip interpretuojate LFF varžybų nuostatų 164 punktą, kuriame teigiama: “Visose lygose ir LFF Taurės varžybose gautos drausminės nuobaudos skaičiuojamos bendrai“. DK šiuo atveju nusprendė, kad dublerių pirmenybės (kurios nuostatuose vadinamos “A lygos dublerių pirmenybėmis”) patenka į tą lygų sąrašą. Beje, savo pranešime “Nevėžio” ir “Dainavos” klubams, DK kažkodėl šią nuostatą priskiria 161 punktui. Gal senokai nuostatus vartė?
Pirmiausia kyla klausimas, ar tikrai dublerių pirmenybės yra kitoms lygoms lygiavertė lyga.
Dublerių pirmenybės nepatenka į nuostatų sąvokų dalyje vardijamą lygų sąrašą: “LFF varžybos – LFF A, I ir II lygų bei žemesnių lygų bei kitos LFF ar jos pavedimu AFF vykdomos varžybos”. Be to, dublerių pirmenybės neturi ir kai kurių savarankiškai lygai būdingų požymių: šioms pirmenybėms netaikomas sportinis judėjimo tarp lygų principas – t.y. iš dublerių pirmenybių niekas nekrenta, o pirmenybes dublerinė komanda palieka tik tuo atveju, jei pagrindinė komanda iškrenta iš A lygos; šioms pirmenybės nevykdomas atskiras licencijavimo procesas (o jis šiuo metu Lietuvoje vykdomas ir A lygos, ir I lygos, ir II lygos klubams).
Visgi, jei nuspręsime, kad tai nereikšmingi aspektai ir dublerių pirmenybes vertiname kaip ir kitas lygas, kyla kitas klausimas: ar žaidimą už dublerių komandą reikia traktuoti kaip žaidimą už tą pačią komandą (šiuo atveju – pagrindinę komandą) Taurės varžybose?
Visų pirma, sumaištį kelia 163 punkte užfiksuota nuostata, kad “žaidejui, kuris žaidžia už pagrindinę ir dublerių komandas, įspėjimai (geltonos kortelės), pašalinimai (raudonos kortelės) skaičiuojami atskirai atitinkamame turnyre, nebent LFF Drausmės komitetas priima kitą sprendimą“. Ar neturėtų tas pats galioti ir Taurės varžybose? Gi žaidėjas įspėjimą gavo žaisdamas už dublerių komandą (kuri 64-65 punktuose dar įvardijama kaip “dublerinė A lygos komanda“), o Taurės varžybose žaidžia pagrindinė komanda – t.y. lygiai taip pat, kaip ir A lygos čempionate.
 
Praktika
Kokią gi iki šiol turėjome praktiką? Ogi visiškai priešingą nei dabar mums bando pasakyti DK. Tos pačios drausminių nuobaudų taisyklės galioja ne pirmus metus, tačiau pirmąja “auka” tapo “Dainava”. O gal iki šiol viskas visur vyko tvarkingai ir visi klubai dublerių pirmenybėse diskvalifikaciją užsidirbusius futbolininkus palikdavo namie arba sodindavo į stadionų tribūnas? Nieko panašaus. Jei pažiūrėtume į praėjusių metų aštuntfinalio ir ketvirtfinalio etapus, tai pamatytume, kad bent trejose rungtynėse į protokolą buvo įtraukti dublerių pirmenybėse diskvalifikuoti žaidėjai. Diskvalifikuoto žaidėjo įtraukimo į protokolą veiksmas taip pat yra draudžiamas. Tiesa, palikta galimybė bausti ne taip griežtai, kaip išleidus diskvalifikuotą žaidėją į aikštę. Ar DK kaip nors reagavo į šiuos pažeidimus? Aišku, kad ne. Dar daugiau. Jei vadovaujamės ta pačia varžybų nuostatų interpretacija, kurią DK pritaikė “Dainavos” aveju, tai praėjus Taurės rungtynėms diskvalifikacija dublerių pirmenybėse turėtų pasinaikinti (arba sumažėti, jei buvo skirta daugiau nei vienerioms rungtynėms). Ar taip vyksta? Ne. Pakanka pasižiūrėti į DK protokolų išrašus prieš ir po Taurės rungtynių. Kad nekankintume savęs metų senumo istorijomis (o jų yra), griebkime du paskutinius išrašus iš DK posėdžių protokolų – spalio 1 dienos Nr.34 ir spalio 3 dienos Nr.35. Žiūrime (žr. paveikslą), kas diskvalifikuoti Dublerių pirmenybėse.
dk
Ir ką matome? Ogi visas tas pačias pavardes. Negi žaisti Taurės varžybose draudžiama, bet jei jas praleidi – diskvalifikacija lieka? O gal tiesiog DK visą laiką interpretavo varžybų nuostatų punktą vienaip, o staiga ėmė ir nusprendė kitaip? Tik va pats persiorentuoti iki galo nespėjo.Vietoj epilogo: apie Dublerių pirmenybes
Baigiant norisi išreikšti viltį, kad kada nors LFF peržiūrės savo poziciją dėl Dublerių pirmenybių. Taip, kaip dabar jos vyksta, jos vertos ne lygos vardo, o pusiau oficialaus-pusiau draugiško turnyro statuso. Ir niekam tai nėra paslaptis. Pirmenybės – potencialių komandos naujokų išbandymo poligonas. Žaidžia tie naujokai, be abejo, ne savo vardu. Pavyzdžiui, šią vasarą klube X už pagrindinę sudėtį dėl patirtos traumos nežaidžiantis gynėjas staiga dublerių pirmenybėse muša keturis įvarčius. Argi nenuostabu? Rezultatai pirmenybėse svyruoja nuo 0:11 vienose rungtynėse iki 10:0 kitose. Kokia nauda dublerių pirmenybėse išleidžiamiems vaikams, jei per 12 rungtynių jie įmuša 3, o praleidžia 77 įvarčius (čia “Kruojos” dubleriai 5-17 turuose)? Tai gal geriau grįžti prie tos sistemos, kurią turėjome iki 2007 metų – vienų klubų dubleriai žaidė I lygoje, nes buvo pajėgūs tai daryti, kitų – II lygoje. Ir žiūrovų būdavo daugiau nei tie keliolika giminaičių ar pagrindinės komandos žaidėjų, kurie ateina pažiūrėti dabartinių dublerių pirmenybių.
Dėl to, kad kada nors pasikeis Drausmės komiteto veikla, vilčių jau nebeturiu.

Pasidalinkite

Related posts

Leave a Comment