I lyga 2019: pusiaukelė

Pasidalinkite

Jau tampa nelabai gera tradicija, kai įpusėjus I lygos sezonui tenka ne tik džiaugtis atkakliomis kovomis, bet ir verkti dėl vieno ar kito klubo problemų. Praėjusiais metais visų galvos skausmu buvo tapęs Klaipėdos Koralas. Šiemet šį vaidmenį perėmė Kauno Stumbras. Pakankamai neblogu ritmu tiek A lygoje, tiek I lygoje žygiavusį kauniečių klubą birželio mėnesį ištiko tikras krachas. Ir nors A lygos klubų asociacija ir LFF dar nesiryžo oficialiai pasiųsti tiek Stumbro pagrindinės komandos, tiek dublerių į užribį, gali būti, kad šio sprendimo neteks ilgai laukti. Ypač, jei kalbėtume apie Stumbrą B. Pats Kauno klubas tvirtino, kad dublerių ekipa yra tas akmuo po kaklu, kuris dar paspartino grimzdimą dugnan.
Tad šiandien žiūrėdami į I lygos lentelę mintyse turėtume iš kai kurių komandų atimti prieš Stumbrą B iškovotus taškus. Kaip užrašyta 2019 metų varžybų nuostatų 32 straipsnyje, “komandai, pasitraukusiai ar pašalintai iš atitinkamų varžybų, nesužaidus pusės (50%) varžybų, jos pasiekti rezultatai anuliuojami”. Stumbras B to magiško skaičiaus nepasiekė ir greičiausiai nebepasieks. Žemiau pateiktame paveiksle galime pamatyti, kaip atrodo turnyrinė lentelė dabar ir kaip atrodys, kai bus anuliuoti Stumbro B rezultatai. Pateikiame ne visas komandas, o tik septynetą, kuris tikriausiai ir dalysis I lygos medalius.

Kauniečių problemomis labiausiai turėtų džiaugtis Jonava, Dainava ir Nevėžis. Pirmieji du klubai dvikovose su Stumbru B patyrė pralaimėjimus, o Kėdainių ekipa pasiekė tik lygiąsias. Tuo tarpu kitiems keturiems klubams bus minusuota po tris taškus.

Jei bandytume įvardyti priežastis, kodėl šiuo metu I lygoje pirmauja būtent Džiugas, Banga ir Nevėžis, tai pirmiausia reiktų minėti patirtį ir stabilumą.
Gargždiškiai pirmoje sezono pusėje turėjo vyriausią sudėtį lygoje, nedaug nuo jų atsiliko ir Džiugas su Nevėžiu (žr. paveikslą)

Apatinėje turnyrinės lentelės dalyje kaip tik atsidūrė jauniausios lygos ekipos.
Iš tikrųjų pats amžiaus vidurkio rodiklis yra kiek apgaulingas. Pavyzdžiui, Atmosferos skaičius būtų dar mažesnis, jei ne trys 33-34 metų futbolininkai. Tuo tarpu Vilniaus vidutinis amžius panašus į mažeikiškių, tačiau labai jaunų futbolininkų sostinės klube gerokai mažiau nei Atmosferoje. Tiesiog komandos stuburas – 22-25 metų sulaukę žaidėjai. Bangos vidurkį taip pat kilsteli trys nuolat žaidžiantys 1986 metų gimimo futbolininkai.
Džiugas, Banga ir Nevėžis iš kitų klubų išsiskiria ir sudėties stabilumu. Šiais metais Bangoje žaidžiantys futbolininkai praėjusiais metais aikštėje praleido 83,8 proc. viso laiko, o prieš sezoną prisijungė tik trys naujokai. T.y., iš esmės komandai reikia tik stiprinti praėjusiais metais užmegztus ryšius. Džiugo ir Nevėžio analogiškas rodiklis šiek tiek mažesnis, bet vis vien vienas didžiausių lygoje – 57 proc. ir 5 naujokai (Džiugo) ir 56,5 proc. ir 4 naujokai (Nevėžio) [Pastaba: skaičiuojami tik tie naujokai, kuriems tenka daugiau laiko praleisti aikštėje, o ne ant suolo ar tribūnose]. Priešingą vaizdą matome Kupiškyje. Atrodytų, kad pagal amžiaus vidurkį komanda turėtų demonstruoti stabilesnius rezultatus, tačiau iš pernykštės sudėties liko tik 33,6 proc. laiko aikštėje leidę futbolininkai, o naujokų net 10. Tad ir kupiškėnų rezultatai pagerėjo tik įsibėgėjus sezonui, kai futbolininkai ėmė geriau suprasti vienas kitą.
Kaip ir bet kurios taisyklės atveju, yra ir išimčių. I lygoje išimtimi yra Pakruojis. Komandoje liko 2018 metais 60,6 proc. laiko žaidę gana brandaus amžiaus futbolininkai, tačiau Pakruojis turnyrinėje lentelėje tik 14 vietoje. Tiesa, praėjusiame sezone pakruojiečiai taip pat neblizgėjo – užėmė septintąją vietą iš 14 komandų.

Tradiciškai I lyga tampa ta erdve, kurioje daugiau galimybių gauna Lietuvos futbolininkai. Netapo išimtimi ir šis sezonas (žr. paveikslą). Šio sezono rodiklis netgi yra kiek didesnis nei pernykštis. 2018 metais Lietuvos futbolininkams teko 80,6 proc. viso žaidimo laiko.

Tiesa, artimiausiu metu šie skaičiai turėtų keistis ne Lietuvos futbolininkų naudai. Hegelmann Litauen iš Stumbro B pasikvietė Kazachstano atstovą (kuris spėjo ir debiutuoti naujoje ekipoje), o Banga antrai sezono pusei užregistravo brazilą.
Iš viso per pirmąją sezono pusę I lygoje rungtynėms buvo registruotas 51 legionierius, o aikštėse pamatėme 49 užsienio šalių piliečius. Jei R.Josviaki pasėdėjimas ant Stumbro B suolo buvo pakankamai suprantamas, tai paslaptimi lieka, kodėl į aikštę taip ir nežengė Nevėžio japonas R.Imao. Tuo tarpu kazachas D.Slambekov spėjo pabėgioti ir su Stumbro B, ir su Hegelmann Litauen marškinėliais.
Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šių metų pirmoje pusėje didžiausias būrys futbolininkų atvyko iš Ukrainos. Jų aikštėse matėme net 10 (pernai – 12). Į antrą vietą iškopė Latvija, delegavusi net septynis savo atstovus. Beje, visi jie atstovavo Kupiškiui. Dar šeši I lygoje žaidę futbolininkai turėjo Rusijos pilietybę. Dar septyniolika šalių turėjo po 1-3 atstovus I lygoje.

I lyga yra ta vieta, kur turėtų tobulėti Lietuvos jaunimas. Kaip jau esame minėję, LFF tą tobulėjimą bando paskatinti meduolio ir botago principu. Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet yra numatytas paskatinimas tiems klubams, kurie suteiks I lygoje daugiausiai galimybių Lietuvos jaunimui (gimusiems 1998 metais ir jaunesniems). Botago vaidmenį atlieka varžybų nuostatuose įtvirtinta prievolė aikštėje nuolat turėti du futbolininkus – vieną gimusį ne anksčiau kaip 1998 metais ir vieną gimusį ne anksčiau kaip 2000 metais. Beje, šiemet turėjome pirmąjį atvejį, kai tas botagas buvo panaudotas. Nors Minija su Šiauliais sužaidė lygiosiomis, kretingiškiams buvo įrašytas techninis pralaimėjimas, nes 82 minutę vietoje 2000 metais gimusio futbolininko aikštėje pasirodė 1999 metais gimęs žaidėjas.
Daugiausia laiko Lietuvos jaunimui aikštėse suteikia dublerių ekipos ir Atmosfera ( žr. paveikslą).

Nieko keisto, kad būtent šias komandas matome ir turnyrinės lentelės apačioje. Ir priešingai – viršuje esantys Banga ir Džiugas labai saikingai remiasi jaunimu. Telšiškiai netgi priartėja prie minimalios ribos (18,2 proc.).

Kas mūsų laukia antroje sezono pusėje? Jau liepos 26 dieną pratęsiamose I lygos pirmenybėse turėtume išvysti gana nemažai pasikeitimų. Žaidėjų judėjimas prasidėjo dar prieš paskelbiant pertrauką, nes perėjimų langas atsivėrė birželio 27 dieną. Taip Hegelmann Litauen gretose atsidūrė jau minėtas D.Slambekov, Dainavos vartų stojo ginti A.Mickevičius (Stumbras B), Jonavos marškinėlius apsivilko Hegelmann Litauen atstovavęs L.Pangonis ir jaunas rusas L.Chaukin, Minija pasikvietė kamerūnietį R.A.Yegba ir E.Andriušį iš Vyčio, Riterių B gretose žaidė T.Dombrauskis (Palanga) ir D.Barauskas (Sūduva), Vilniaus – A.Dolžnikov (Riteriai B) ir M.Adomėnas (Stumbras B).
Trumpai atsikvėpę I lygos klubai toliau tęsė spragų lopymą. Vienas iš Kupiškio lyderių M.Butkus antroje sezono pusėje vilkės Nevėžio marškinėlius, daug Minijoje rungtyniavęs K.Inta nuo šiol atstovaus Atmosferai, Jonavos gretas per pertrauką papildė Stumbrui B atstovavę buvę NFA auklėtiniai A.Paura ir D.Raulinaitis, o R.Lazdinauskas iš Dainavos persikėlė į Džiugą.
Klubai savo gretas stiprino ir A lygos klubuose arba užsienyje rungtyniavusiais futbolininkais. Pavyzdžiui, Vilnius paskelbė apie į Lietuvą sugrįžtantį E.Zagurską, prie Bangos prisijungė Kauno Žalgiryje rungtyniavęs Renato ir Palangos vartus saugojęs T.Norbutas, Minijos gretas papildė G.Juška (Palanga) ir G.Gumbaravičius (Atlantas).
Ir tai tikriausiai dar ne visos permainos (net neminime tų, su kuriais klubai tiesiog atsisveikino). Ypač džiugu, kad dauguma tų permainų yra stiprinančios klubus. Tad antroje sezono pusėje galime tikėtis dar daugiau atkaklių ir permainingų dvikovų.
Sunkiausi išbandymai laukia Nevėžio. Kėdainių klubas namuose žais tik 5 kartus iš likusių 13 (neskaičiuojame runtynių su Stumbru B), o išvykose teks išbandyti ir Džiugo, ir Bangos gebėjimus. Abu dabartiniai lyderiai namie žais po 6 kartus, 7 rungtynes namie turės Šiauliai. Vietos žiūrovai turėtų džiaugtis Jonavos ir Hegelmann Litauen tvarkaraščiu – namie abi komandos žais po 8 kartus. Ir tikra šventė laukia Dainavos gerbėjų – 9 iš 13 kartų alytiškiai rungtyniaus savo aikštėje.


Pasidalinkite

Related posts